RAM Nedir ? RAM Ne İşe Yarar ?

İÇİNDEKİLER
Dijitalleşen dünyamızda elektronik cihazlara ihtiyacımızın arttığı bu dönemde hemen hemen her bireyin bilgisayar ihtiyacı ortaya çıkıyor. Ve tabiki bilgisayar seçerken aklımıza RAM nedir ? RAM ne işe yarar ? gibi sorular geliyor. Sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
RAM ve diğer bilgisayar donanımlarının ne işe yaradığını kısaca öğrenmek isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz. BİLGİSAYARIN TEMEL PARÇALARI
RAM Nedir ?

Aklımıza ilk gelen sorulardan biri RAM nedir ? Random Access Memory‘nin kısaltımı olan RAM bilgisayarınızın yakın zamanda ihtiyaç duyabileceği bilgileri depolayan ve çok hızlı bir şekilde kullanıma sunabilen bir donanımdır.
Bilgileri depolayabilir diyoruz ama harddiskten farklıdır. Kısa süre içinde kullanabileceğimiz bilgileri depolayarak çok hızlı şekilde kullanmamızı sağlar.
Eğer bilgisayarımızda RAM olmasaydı her yeni işlemde bilgisayarımız harddisk içerisinden o bilgiyi tekrar arayıp bulması lazımdı.
RAM sadece bilgisayarlara özgü değildir. İşlem yapan cihazlarda bulunması gereken bir donanımdır. Eğer bilgisayarınızın RAM hafızası yeterli değilse kullanacağınız programlar ve oynayacağınız oyunlar yavaş çalışır hatta çalışmayabilir.
RAM Nasıl Çalışır ?

RAM nedir artık öğrendiğimize göre nasıl çalıştığını hangi mantıkla işlediğine gelelim.
Bilgisayarımızın olmazsa olmazı olan bu parça içinde 0 ve 1 bulunan kutular içerir. Bunların bir tanesine hücre denir. Bu hücrelerin hepsi özel konumlarındadır. İşlemciden gelen bilgiye göre gerekli olabilcek bilgileri bu hücrelere yerleştirir ve ihtiyaç halinde hızlıca kullanılmasını sağlar.
Ve tabiki burdan çıkaracağımız bir sonuçta işlemcinin cihazın beyni olduğu. Talimatlar işlemciden geliyor ve gelen bilgilere göre donanımlar görevlerini yapıyor.
Hücrelerde bulunan kapasitörler yani bilgiyi depolayan birim şarjını çok çabuk kaybedeceği için herhangi bir elektrik kesintisinde depolama görevini bırakırlar. RAM kısa süreli hafıza olarak işlem görür.
RAM KAPASİTELERİ NE KADAR ?
RAM Nedir ? RAM Nasıl Çalışır ? sorularının ardından aklımıza gelen bir diğer soru evet depolama yapıyor ama ne kadar ?
Günümüzde 2, 4, 8 ,16, 32 Gb gibi hafızalara sahip RAMler bulunmaktadır. Kendi cihanıza RAM seçerken dikkat etmeniz gereken bir durum var. Anakartınızın desteklediği maximum RAM kapasitesi.
Her anakartın desteklediği maxiumum RAM kapasitesi vardır. Kendiniz için RAM alırken buna dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer anakartınızın modelini bilmiyorsanız tıklayın.
Anakart modelinizi öğrendikten sonra Google üzerinden arama yaparak anakartınızın özelliklerinde maximum desteklenen kapasiteye ulaşabilirsiniz.
Ne Kadar RAM’e Sahipsiniz ?
Sizde bilgisayarınızın ne kadar RAM’e sahip olduğunu öğrenmek isterseniz masaüstünde veya başlat menüsünde bulunun Bilgisayarım simgesine sağ tıklayıp özelliklere basarak karşınıza çıkan pencereden kaç Gb RAM’e sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz.


Ne Kadar RAM’e Sahip Olmalıyız ?
Bilgisayarınızın RAM miktarını belirlerken ilk önce yapmanız gereken bilgisayarı kullanma amacınızı belirlemek.
Oyun oynamak yada mühendislik için gerekli programları kullanmak için bilgisayar seçiyorsanız bilgisayarınızın en az 16 Gb RAM ihtiyacı oluşmaktadır. Gelişen teknoloji ile her geçen gün gereken RAM ihtiyacı artsa bile 16 Gb RAM uzun süre sizi tatmin eder.
Ancak bilgisayarınızı film izlemek, haber okumak, veri girişi yapmak gibi küçük işlerle kullanacaksanız 8 Gb RAM her türlü ihtiyacınızı görecektir.
Ve unutmadan film izlemek için ekran kartına RAM‘den daha çok ihtiyacımız olduğunu hatırlatayım.
RAM MHz Nedir ?
RAM hakkında fiyat araştırması yaptıysanız RAM’in bir diğer özelliği olan MHz değerlerini görmüşsünüzdür. Peki RAM’de MHz ne anlama geliyor gelin bakalım.
MHz bir frekans ölçüsüdür megacycle per second(saniyede milyon devir) anlamına gelir. Yani 1 MHz saniyede 1 milyon devir yaptığı anlamına gelir. RAM alırken bunları göz önünde tutmak size avantaj sağlayabilir.
Kendi RAM’inizin kaç MHz olduğunu öğrenmek isterseniz bunu yapmak çok kolay. RAM MHz öğrenme, RAM hız öğrenme gibi aratmalar yapmanıza gerek kalmadan görev çubuğuna sağ tıklayarak ya da CTRL+SHİFT+ESC kombinasyonuyla görev yöneticisini açmak.



Burada dikkat çekmem gereken bir nokta ise aynı RAM belleğini anakarta göre seçmemiz gerektiği gibi RAM’in MHz değerlerini anakartınızın desteklediği ölçütlerde olması gerekmektedir.
Eğer 2 farklı MHz değerine sahip olan RAM kullanıyorsanız yüksek ihtimal biri çalışmayacaktır yada çalıştığı takdirde küçük frekans değerine sahip olanın düzeyinde çalışacaktır.
Yazımızda size RAM Nedir ? RAM Ne İşe Yarar ? RAM Nasıl Çalışır ? gibi sorulara cevap verip sahip olduğunuz RAM Hızını ve RAM Bellek Boyutunu öğrenmeyi gösterdik. Sorularınız ve yorumlarınız bizim için önemli.
CL Değeri Nedir?
Ram belleklerde Cl değeri nedir? Ne işe yarar? Gecikme süresi anlamına gelen CL değerinin detaylı şekilde anlatımı için tıklayın.