OYUN TÜRLERİ
İÇİNDEKİLER
1960’larda oyun konsollarının icadı ve 1981 yılında Bill Gates ve Neil Konzen tarafından ilk bilgisayar oyunu “Donkey.bas”ın geliştirilmesi ile dijital oyun dünyasının kapıları açılmış ve günümüze kadar milyonlarca oyun ile bu dünya zenginleşmiştir. Yeni oyunlar çıktıkça bu oyunlar beraberinde yeni oyun türleri oluşturmuştur. Gelin isterseniz bu türlere bir göz atalım.
Bakış Açısına (Perspektif) Göre Oyun Türleri
FPS (First Person Shooter)
1992 yılında çıkan “Wolfenstein 3D” ile ortaya çıkan bu oyun türü günümüzde milyonlar tarafından oynanılmaktadır.
“FPS” yani Türkçe karşılığı “Birinci Şahıs Nişancı” yahut “FPP (First Person Perspective) yani “Birinci Şahıs Bakış Açısı” olarak da bilinen bu tür oyunu yönettiğimiz karakterin gözünden oynadığımız ve oyun mekaniklerinin bu mantığa göre dizaynının yapıldığı oyun türüdür. Detaylandırmak gerekirse, bu oyun türünde ekranda karakterimizin elindeki aleti (silah, bıçak, ok-yay vb…) , ateş etme, şarjör değiştirme gibi el mekaniklerini ve silah geri tepmesi, isabet alma gibi efektleri algılandığı oyunlardır.
Günümüzde oynanılan “Half-Life”, “Call of Duty”, “Battlefield”, “Counter Strike” gibi oyunlar bu kategoriye girmektedir.
TPS (Third Person Shooter)
Bu oyun türü “Lara Croft” karakteriyle tanıdığımız 1996 yılında çıkan “Tomb Rider” ile ortaya çıkmıştır. Türkçe karşılığı “üçüncü şahıs nişancı” olan bu türde karakterimizi genellikle arkasından yahut etrafından sanki bir kamera vasıtasıyla görüp kontrol ettiğimiz oyun türüdür. Bu türde karakterimizin zıplama, eğilme, tırmanma, yatma vs… gibi mekaniklerini diğer oyun türlerinden gördüğümüz oyun tarzı.
Günümüzde “GTA” ve “Hitman” serisi bu tarza örnek gösterlebilir.
Platform
Yönetilen karakter ile birlikte aşılması gereken engelleri ve yok edilmesi gereken hedefleri 2 boyutlu olarak yan açıdan gördüğümüz oyun türüdür. Oyun türleri arasında belki de en eski türdür. Zira bilgisayarlardan önce atari vb. platformlarda en sık karşılaşılan türdür.
“Mario”, “Ateş ve Su” gibi oyunlar bu kategoriye örnektir.
Oynanış Mantığına Göre Oyun Türleri
RPG (Role Playing Game)
Oyun dünyasında ok büyük bir yer edinmiş bir başka tür RPG. Türkçe karşılığı “Rol Yapma Oyunu” olan bu türü şöyle açıklayabiliriz. Bir karaktere bürünme ve o karakteri canlandırma. Daha da açmak gerekirse oyun başında biçim verdiğimiz bir karakter yahut oyunun bize sunduğu bir karakterin hayatını kendimiz yaşıyormuş gibi yaşamak hikaye ilerledikçe o karakterdeki belli başlı özellikleri geliştirdiğimiz yaptığımız seçimlerle hikayeye yön verdiğimiz oyun türüdür. Bu oyunlarda karakterimizin geçmişi dahi vardır bunu bazı oyunlarda oyunun kendisi bazı oyunlarda da bizzat oyuncu belirler. Karakterin geçmişi dahi oyunun ilerleyişinde etkin bir rol oynar.
Bu türe “Mount&Blade”,”Witcher”, “Skyrim”, “God of War”, “World of Warcraft” gibi oyunları örnek olarak gösterebiliriz
Taktiksel FPS
Oyun türleri arasından klasik “FPS” ile farkı oyunun kendi içinde her birini ayrı ayrı özelliklere sahip olan karakterler barındırmasıdır. Bu karakterler oyun ya da raund başı (oyununa göre) seçilir ve yönetilen karakterin elindeki silahın yanı sıra bu karakter özelliklerini de kullanılması ile işler iyice kızışır. Nişan al ateş et mantığı üzerine çok daha fazla strateji ve bol eğlence.
H&S (Hack and Slash)
Bu türe bir nevi anti-RPG diyebiliriz. Bu tarzdaki oyunlarda amaç hikaye ve stratejiden ziyade önüne ne çıkarsa yok etmektir. Boyuna aksiyon içeren bu tür, sevenleri için mükemmel zaman geçirebileceği daha az öykü daha çok hareket içerir. Konuşmalar daha azdır. Vur-kır-parçala sevenler için muazzam bir türdür.
Bu türe “Diablo” ve “Devil May Cry” serilerini örnek olarak gösterebiliriz.
Strateji
Bir uygarlık, kurum, şirket vs gibi bir mecrayı yönettiğimiz oyun türleridir. Bu türde kısa zamanda hızlı gelişim gösterip, doğru adımları atarak rakiplere karşı üstünlük elde etmek amaçlanır.
RTS (Real Time Strategy)
Türkçe karşılığı “Gerçek Zamanlı Strateji” olan bu türde belirli bir zaman akarken oyuncuların hızlıca gelişimlerini tamamlayıp daha sonra birbirlerine üstünlüklerini kanıtlamaları amaçlanır (mesela savaş yoluyla).
“Age of Empires” serisi bu türe en güzel örnektir.
TBS (Turn Based Strategy)
Türkçe karşılığı “Sıra Tabanlı Strateji” olan bu tür satranç ile aynı mantıktadır. Tarafların hamlelerini sıra sıra yaptığı ve daha iyi hamle yapanın üstünlüğü ele geçirdiği oyun tarzıdır.
Bu türe örnek olarak “Total War” ve “Civilization” serileri örnek olarak gösterilebilir.
MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)
“MMORPG” ve “RTS” oyun türleri kombinasyonu bir türdür. Türkçe karşılığı “Çok Oyunculu Online Savaş Arenası”dır. Bu tür “MMORPG” oyunlar gibi dünya çapında serverlarda oynanır. “RTS” gibi oyun boyunca gelişip karşıya üstünlük sağlamanın yanı sıra bu türü diğer oyun türleri arasında farklı kılan her oyuncunun oyun içerisinde belirli bir role sahip olması ve her bir oyuncunun rollerine göre gelişim göstermesinin gerekliliğidir. Fenomen oyun türleri arasındadır.
“League of Legends” ve “Dota 2” bu türe örnektir.
Simulation (Simülasyon)
Gerçek hayatta var olan bir olgunun simüle edilmesi yani dijital ortamda canlandırılması mantığına sahip olan oyun türüdür. Bu gerek bir otobüs şoförlüğü olur gerekse bir seyyar satıcılık olabilir. Gerçek hayattaki çoğu meslek grubunun simulasyonu yapılabilir.
“Bus Simulator” veya “Tycoon” gibi oyunları bu türe örnek gösterebiliriz.
Survival
Türkçede kelime anlamı “Zor şartlar altında hayatta kalma eylemi” olan “Survive” kelimesinden türeyen bir sıfattır “survival”. Bu tür oyunlarda amaç anlaşıldığı üzere zor şartlar altında hayatta kalmaktır. Örneğin mahsur kaldığınız bir adadan kurtulmak yahut zombi ya da yaratık istilasında ya da açlıktan ölmemek gibi.
“Minecraft”, “Rust” gibi oyunlar bu türe örnektir.
Open World (Açık Dünya)
Bu tarz oyunlarda genellikle bir harita üzerinde keşfedilmesi gereken birçok yer ve ana görevlerin yanında başka yerlerde yan ya da bonus görevler vardır. Görevler haricinde haritanı keşfedilmiş bölümlerinde özgürce gezinebilir başka başka maceralara da koşabilirsiniz.
bu oyun türüne “GTA”, “Witcher” ve “Assasins Creed” serilerini örnek gösterebiliriz
Puzzle (Bulmaca)
Oyuncuların bölümleri geçebilmesi için çeşitli bulmacaları çözerek ilerlemesi mantığına dayanan oyun türüdür. Diğer bazı oyun türlerinin içinde de bu türden emareler bulunmaktadır. Bu türe verilebilecek en güzel örnek “Portal” serisi denilebilir.
Oyuncu Sayısına Göre Oyun Türleri
Tek Oyunculu (Single Player)
Adından da anlaşılacağı üzere tek bir oyuncunun belirli bir senaryo içerisinde yönettiği karakter veya karakterler ile oyunun sonuna ulaşmaya çalıştığı yahut programlanmış botlarla mücadele ettiği oyun türüdür. Birçok oyunun hem tek hem de çok oyunculu modları mevcuttur. Bu türe örnek olarak tek başınıza oynadığınız her oyun sayılabilir.
Call of Duty (singleplayer modu), Half-Life, GTA (hikaye modları)…
Çok Oyunculu (Multiplayer)
Oyuncuların oyunculara karşı oynadığı oyunlardır. Genellikle hikayeden ziyade rekabete dayanır. Amaç diğer belirtilen süre içerisinde rakiplerden daha fazla puan almak ya da belirli bir skor, görev vs. gibi eylemleri rakipten önce yapmaktır. Örnek olarak tek oyunculu olarak saydığım oyunların çok oyunculu modları gösterilebilir.
MMO (Massively Multiplayer Online)
E-spor tarihini başlatan türe geldi sıra. Türkçe’ye “Devasa Çok Oyunculu” olarak çevrilen bu tür oyunlar serverlar aracılığı ile dünyanın her yerindeki oyuncuların beraber oynamalarına imkan veren oyunlardır. “Devasa çok oyunculu” denilmesinin de nedeni budur. Genellikle “singleplayer” (tek oyunculu) modları sadece alıştırma ve eğitim bölümleri olarak bulunmakla birlikte, oyuncuların yeteneği, oyun bilgisi ve stratejik zekasını ortaya koymasını gerektirir. Zira oyuncuların karşısında rakip olarak kodlanmış botlar değil yine oyuncular bulunmaktadır.
MMOFPS
Basitçe “MMO” olarak oynanılan “FPS” oyunları niteleyen tür denilebilir.
“CSGO”, “Valorant”, “Combat Arms”, “Wolf Team” ve “Zula” gibi oyunlar bu türe girmektedir.
MMOTPS
“MMO” oynanılan “TPS” oyunlara denir.
“World of Tanks”, “Fortnite”, “PUBG (TPP modu) bu türe örnek gösterilebilir.
MMORPG
“MMO” ve “RPG” türlerinin kombinasyonudur.
“Metin 2” ve “Knight Online” gibi oyunlar bu türün örnekleridir
VR teknolojisi hakkında bilgi almak isterseniz yazımızdan erişebilirsiniz.
Toplam 3 Yorum Var