Keylogger Nedir? Nasıl Bulaşır?

İÇİNDEKİLER

Gelişen teknoloji ile bilgisayarların kullanımı neredeyse tüm sektörlere yayıldı. Gün içinde uzun süreler bilgisayar kullanan biriyseniz virüsler sizi korkutuyor olmalı. Bu virüsler veya kötü amaçlı yazılımlar trojan, solucan, truva vs. gibi farklı şekilde isimlendirilirler ve hepsinin farklı görevleri vardır.
Bu virüslerden bir tanesi de Keylogger. Peki Keylogger nedir ?
Keylogger Nedir ?

Casus yazılım veya izleme yazılımı olarak da adlandırılabilen Keylogger basitçe sizin klavyeden yaptığınız her vuruşu kaydeden ve bu kayıtları kişisel bilgilerinizi çalmak isteyen kişlere gönderen programlardır. KEY İngilizce olarak tuş, LOG ise bir sürecin kaydı anlamına gelirken bu iki kelime birleşerek Keylogger Türkçesi ile “Tuş Kaydedici” anlamına gelmektedir.
Yazılımının arkasındaki kişiler klavyede neler yazdığınızı görebilir ve sizin hareketlerinizi gizli bir şekilde takip edebilirler.
Birçok Keylogger program bilgisayarınızdan anlık görüntüler yakalayabilmektedir. Bu şekilde o anda bilgisayarda ne yaptığınız ve klavyede hangi tuşlara bastığınız rahatça görülebilmektedir. Bazıları bilgileri direkt olarak e-mail yoluyla da yazılımın arkasındaki kişiye gönderebilmektedir.
- Perfect Keylogger
- Phantom
gibi programlar Keylogger yazılımlarına örnek olarak verilebilir.
Keylogger Çeşitleri

Keylogger’ı bilgisayara siz yani sistem yöneticisi yüklediyse bu sistemin güvenliği içindir ancak bu yazılım veya donanım sisteme yöneticinin bilgisi dışında yüklenmişse saldırı ve casusluk amacı taşımaktadır.
Keyloggerlar iki türlüdür:
1- Yazılımla Çalışan Keyloggerlar:
Sisteminize yüklenmesiyle aktif hale gelen tuş takip programlarıdır, klavyenizde basılan her tuşu bir dosyaya kaydeder.
2- Donanımla Çalışan Keyloggerlar:
Bilgisayarınıza bir donanım eklemesiyle aktif hale gelen tuş takip cihazıdır, klavyenizde basılan her tuşu bir kalıcı bellek kartına yazılıma ihtiyaç duymadan kaydeder. Klavye ile bilgisayar arasında eklenen küçük ve dikkat edilmediği durumlarda fark edilemeyen cihazlardır.
Ebeveynlerin çocuklarını internet başındayken takip etmeleri için kullanılan Keyloggerlar genelde güvenlik amaçlı kullanılır. Sistem yöneticisinin bilgisi dahilinde çalışır.
Ancak saldırı amacı güdülen Keyloggerlar güvenliğinizi tehdit eder ve çeşitli yollardan bilgisayarınıza bulaşabilir.
Keylogger Ne Kadar Tehlikeli?

Keylogger nedir dedik ve cevapladık. Peki bu Keylogger ne kadar tehlikeli?
Basit bir yazılım gibi gözüküyor olsa da Keylogger aslında çok tehlikelidir. Son zamanlarda ekran kaydeı alan versiyonlarının da türemiş olduğu Keyloggerlar bizi büyük tehlikelerin içine düşürebilir. Bu tür yazılımlar hem klavye hareketlerinizi izleyip hem de ekran kaydı aldığı için hangi şifrenin hangi hesaba ait olduğu kolay bir şekilde görülüyor. Dolayısıyla karşı taraf hesaplarınıza daha kolay bir şekilde ulaşabiliyor.
Eğer birileri e-posta hesabınızın şifresini, kredi kartı bilgilerinizi, özel ve paylaşılmaması gereken kişisel verilerinizi ve bunun gibi size özel olması gereken şeyleri öğrenirse bunları size karşı kullanabilir ya da sizin haberiniz olmadan sizin adınıza işlemler yapabilir ve bu durum sizi zor durumlarda bırakabilir.
Keyloggerlar Sisteme Nasıl Giriyor?

Kötü niyetli kişiler tarafından yazılan ve işletim sistemlerinin açıklarından yararlanılarak hedef bilgisayarın kısmen veya tamamen yönetici haklarını saldırgana teslim eden truva atı (trojan) adlı yazılımlar aracılığıyla keylogger yazılımları sisteme yüklenebilir ya da kullanıcının kendisi de yükleyebilir. Farkını az önce anlatmıştım.
Bu virüsün bulaşma yollarından en yaygını ise herhangi bir programın içine Keylogger yerleştirilerek sisteminizde çalıştırılmasıdır. Bunun için en büyük tehdit ise eş zamanlı mesajlaşma programları ve sosyal medya uygulamaları.(WhatsApp, Google Hangouts, Facebook…)
Bir saldırgan size herhangi bir dosya gönderebilir saldırgan gönderdiği bu dosyanın içine keylogger yerleştirebilir. Gönderdiği dosya çalışıyor gözükürken aslında arka tarafta dosyanın içine saklanan Keylogger sizin haberiniz olmadan çalışmaya başlamıştır bile.
Crack edilmiş programlar, zararlı web siteleri, e-posta ekleri, Usb aygıtları gibi yöntemlerle de sisteme bulaşan Keylogger kendisini bir sistem dosyası gibi tanıttığı için farkedemezsiniz.
Keylogger Bulaştığını Basıl Anlaşılır?

Keylogger nedir ve nasıl bulaşır öğrendik. Peki bu illetin bilgisarınıza bulaştığını nasıl anlarsınız?
Aslında bu çok basit çünkü ufak tefek şeylere dikkat ederek yazılımın bilgisayarınızda aktif olup olmadığını farkedebilirsiniz.
- İnternette gezinirken bilgisayarınız yavaşlıyorsa
- Bilgisayarda yazı yazarken harfler ekrana gelmiyorsa
- Geç geliyorsa
- İnternet sitelerine girdiğinizde sayfa tam yüklenmiyorsa
- Sayfa açılmıyorsa
Bu durum yazılımın arkada çalıştığını ve bilgisayarınızı yorduğunu gösterir ve bilgisayarınızda gözle görülür bir performans düşüklüğü meydana gelir.
Keyloggar’dan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

- Güncel bir Antivirüs Yazılımı bulundurulmalı.
- Sistem güncelleştirmeleri düzenli olarak yapılmalı.
- Güvenilir olmayan internet sitelerinden işlem yapılmamalı.
- İllegal içeriklerden uzak durulmalı. (Torrent gibi)
- Crackli programlar indirilmemeli.
- E-posta ekleri tarama yapılmadan kullanılmamalı.
- Bilinmeyen USB bellekler bilgisayara takılmamalı.
- Fiziksel Keylogger olması olasılığına karşı donanım bağlantılarını kontrol edilmeli.
- Bankacılık ve önemli işlemleri güvenli olmayan bilgisayarlardan yapılmamalı.
İşin en kısa çözümü bana göre güvenilir bir antivirüs programı kullanmak. çünkü birazcık dikkatle bu virüsün bulaşmasının önüne geçebilirsiniz zaten.
Keylogger Bilgisayardan Nasıl Temizlenir?
Format atın.
İlginizi çekebilir: 4 Ücretsiz Virüs Programı
Toplam 2 Yorum Var