GTA 5 RP (RolePLAY) Nedir? [DETAYLI REHBER]

GTA 5 RP (RolePLAY) Nedir? [DETAYLI REHBER]

 GTA 5 RP (RolePLAY) Nedir? [DETAYLI REHBER]

Merhabalar, Ben Ertuğrul. Bugünkü GTA 5 RP (Role Play) rehberimde size nasıl daha iyi bir oyun tadına ulaşırsınız onları anlatacağım.
Son zamanların tartışmasız en popüler oyun modu GTA 5 RP (Role Play) oldu. Twitch ve YouTube izlenmelerinde rekor üstüne rekor kıran bu GTA 5 Role Play nedir peki? Gelin bir göz atalım. Hemen oynamak için buraya tıkla.

gta 5 rp
GTA 5 RP Terimleri

GTA 5 RP Ne Demektir ?

Role Play tam Türkçe anlamıyla rol yapma, birinin bir rolü üstlenmesi, davranışını bilinçli olarak sosyal bir rolü doldurmak için veya bilinçli olarak benimsemiş bir rolü oynamak için değiştirmesidir. Örnek olarak oyun içerisinde kendinizi her sabah balık tutmaya çıkan ve elleri yıpranmış bir balıkçı olarak ya da ağır silahları ülkeye sokup tüm tehlikeli insanlara silah satışı yapan bir silah kaçakçısı olarak tanıtabilirsiniz. Bu tamamen sizin seçeceğiniz rol ile alakalıdır. Diğer oyuncularla etkileşime o rol ile gireceksiniz.

Oyuna başladığınızda kendinizi düşük miktarda para ile Los Santos şehrinin sokaklarında buluyorsunuz. Kendinize ait dış görünüşü belirledikten sonra en önemli konu olan karakterinizi seçmeniz lazım. Belki bir sokak serserisi, belki bir araba yarışçısı, belki bir seyyar satıcı, belki de bir hırsız. Tamamen sizin hayal gücünüzün genişliği ile karakterinizi seçtikten sonra sırada araba ya da ev alabilmek için para kazanmanız gerekmekte ama muhtemelen her köşe başında sizinle konuşmak isteyecek bir oyuncu ya da aşırı hız yaptığınızda sizi çevirecek bir polis memuru bekliyor olacaktır. DİKKAT ! GERÇEK HAYATTASIN 🙂

Sunucularda keskin ve katı kurallar bulunmaktadır. Aslında bu kuralların amacı sizin ve diğer oyuncuların bu oyunu tam anlamıyla düzgün oynayabilmesi için yazılan özel kurallardır. Girdiğiniz sunucunun başka bir hayat olduğunu asla ve asla unutmamalısınız. İsterseniz gelin bu kurallara hemen göz atalım.

gta 5 rp
GTA 5 RP Terimleri

Karakter İçi (IC)

Karakter içidir. Oyun içini, rol içini kapsayan kısımdır. Yarattığınız karakterin ve oyundaki karakterlerin dünyasıdır. Gerçek dünya ile alakasızdır ve rol dünyanızı, oyun içini ilgilendirir.

Karakter Dışı (OOC)

Karakter dışıdır. Oyun dışını ilgilendirir. Oyun içiyle bağlantısı yoktur. Karakter ile alakasız, gerçek dünya ile alakalı olaylardır.

Emote, (/me) (Bu komut önemlidir.)

Emoteler eylem belirtir. Animasyonun size yetmediği kısımlarda kullanılır. Gösteremediğiniz şeyleri göstermenize yaramaktadır. Bu komutu kullanmaya lütfen özen gösteriniz. Çoğu sunucuda oyuncuların bu komutu kullanıp kullanmadığı yetkililer tarafından kontrol edilmektedir.
Örneğin, /me kapıyı açar.
Örneğin, /me kol saatine bakar.
Örneğin, /me buzdolabının kapağını açar ve ilk raftaki bira şişesini raftan alır.

Durum, (/do) (Bu komut önemlidir.)

O bölgeyle veyahut karakterinizle ilgili gözükmeyen bir durumu belirtir. Bu komutu kullanmanız kendinizi karşı tarafa daha iyi ifade etmenizi sağlayacaktır.
Örneğin, /do Saçları dağınıktır ve üzeri ıslaktır.
Örneğin, /do Sağ yanağında kızarıklık vardır, dudağından kan gelmektedir.
Örneğin, /do Kapı açıktır.

NON-RP

Rol kurallarından tamamen aykırı olmak, rolle alakasız iş yapmak. Geniş bir kapsamı vardır.

Fail RP

Rol içerisinde yapılmaması gereken hareketler yaparak rolü bozmaktır.
Örneğin, biri size silah tutuyor ve elleriniz havada. Bu durumda silah çekip adamı vurursanız Fail RP yapmış olursunuz.

Metagaming

Oyun dışındaki şeyleri oyun içerisine yansıtmak, oyun içerisinde bilmediğiniz ancak oyun dışında bildiğiniz bir şeyi oyun içine yansıtmak.
Örneğin, oyun dışında bir arkadaşınız PM attı ve sizi yanına çağırdı. Siz de yanına gidip rol yaptınız. Bu metagaming hatasına girmektedir. Bu hatayı yapmamaya çalışırsanız hem siz hem de karşınızdaki kişi zevk alacaktır. Bundan emin olabilirsiniz.

Örneğin, rol yaptığınız kişinin ismini bilmiyorsunuz, tanımıyorsunuz. Ancak üstünde yazan OOC ismi okuyup rolde tanışmış gibi davranıyorsunuz. Bu metagaming’e girer.
Örneğin, bir yayıncıyı yayından takip ettiniz ve orda olduğunu OOC’de öğrenip, IC’de öğrenmeden hemen oraya gittiniz. Bu metagaming hatasıdır.

Mixing

Oyun içini oyun dışına dökmek ve oyun içiyle oyun dışını karıştırmak.
Örneğin, rol esnasında size küfür eden karaktere kin beslemek, oyun dışına vurmak ve ona oyun dışında kin beslemek. Mixing ihlalidir.

Örneğin, oyun içinde kavga ettiğiniz kişiye oyun dışında da sırf oyun içinden dolayı karşı gelmek, üstüne gitmek ve taraf almak mixing ihlalidir.
Ya da doktorken mafya rolü yapmaktır.

Random Deathmatch (RDM)

Rol yapmaksızın birilerini öldürmek, birisine vurmak, bir yerlere saldırmak ya da ateş etmek. Herhangi bir hikayeniz olmadan gidip kimseyi öldüremezsiniz. Bunu bir role, olay örgüsüne dökmeniz gerekmektedir.
Örneğin; durduk yere birisine saldırmak, rolle alakasız bir şekilde vurmak veya öldürmek RDM kural ihlalidir.

Revenge Kill (RK)

Birisi seni öldürdükten sonra tekrar canlanıp intikam peşinde koşamazsın. (Bunun roleplay’de yapılması YASAKTIR. Aksi takdirde yöneticiler ceza verebilir.

Car Jack (CJ)

Rol dışı, birisini arabasından atarak arabasını çalmaktır. Single Player’da olduğu gibi adamların arabasını hunharca çalamıyoruz. Araç çalma olayı role uygun yapılmalıdır.

Bunny Jump

Bunny Jump, art arda zıplayarak tavşan misali hızlı gitme olayına denir. Siz gerçek hayatta hızlanmak için zıplayarak mı gidiyorsunuz ? Tabi ki HAYIR ! Bunu gerçek hayatta yapamazsınız. Oyunda hiç yapamazsınız. Yasaktır.

Non RP Driving

Kullandığınız aracı diğer araçlara, yapılara veya insanlara zarar vermek için kullanamazsınız. Polis memuru görürse cezayı yazar, gözünün yaşına bakmaz. 🙂

Vehicle DeatchMatch (VDM)

Rol haricinde saçma bir şekilde araba ile diğer oyuncuları ezmek ve hasar vermek yasaktır.

Powergaming

Gerçek hayatta yapamayacağınız bir olayı oyun içerisinde karakterinize yaptırtmak, gerçek hayatta olamayacak bir şeyi yapmak.
Örneğin; kaza geçirdiniz ve bacağınız kırıldı buna rağmen koşa koşa gitmeniz.
Örneğin; bir arabayı tek kişi kaldırmak, taşımak.
Örneğin; spor araba ile dağa tırmanmak.

Gun Out Of As (GOOA)

Çıkartamayacağınız silahları çıkartmak, rahatlıkla kullanmak ve rahat taşımak.
Örneğin, cebinizden AK47 çıkartmak. Bunu yapabilmeniz için sırtınızda çanta olması şarttır. Aksi takdirde size nerenizden çıkardınız diye sorarlar . 🙂

Copbait

Polise karşı yapılamayacak hareketleri yapmaktır. Örneğin; polis görünce drift yapıp, egzoz patlatıp ilgi çekmeye çalışmak gibi. Polisleri sinirlendirmeyin. 🙂

Problock

Araç ile bina giriş çıkışlarını kapatmak. (Bunun roleplayde yapılması YASAKTIR. Aksi takdirde yöneticiler ceza verebilir.)

Fear RP ( ÖNEMLİ ! )

Korku rolü anlamına gelmektedir. Normalde bazı durumlarla karşı karşıya kaldığınızda korkarsınız. Oyun içerisinde de karakterinizin korkması gereken durumlar vardır.
Örneğin; kafasına silah dayanmış bir insanın korkması ve silahlı kişinin isteklerini yerine getirmesi.
Örneğin; sokakta yürüyorsunuz ve çatışma çıktı. Bir sivil olarak korkmanız gerekir.
Örneğin; en pislik sokaklarda geziyorsunuz ve suç oranı çok yüksek. Bu sokaktan geçerken korkmanız, ürpermeniz gibi.
Örneğin; Ballas çetesi üyesisiniz ve çok güçlü bir yapılanmanız var. Diğer çetelerden silah bakımından üstünsünüz. Herhangi bir yerde başka çete mensupları tarafından çevrildiniz. 3 kişi geldiler ve size silah doğrulttular. Siz bu durumda ne kadar güçlü olursanız olun çantanıza Minigun(ki böyle bir şey imkansız.) olsa dahi FEAR(KORKU) RP’si yapmak zorundasınız. Çünkü sizden sayıca üstünler ve ilk silahı onlar çekmiş durumda.

Retarted Rp

Saçma rol, troll rol anlamına gelmektedir. Bu terime ”SALAKÇA ROL” de denmektedir.

Güvenli Bölge İhlali (GBİ)

Sunucu tarafından belirlenen, güvenli bölge sayılan, sivilin yoğun olduğu ve illegal rol yapılamaz olarak belirlenen alanlarda illegal rol yapmak, saldırmak, vurmak, gasp etmek gibi bütün illegal rolleri kapsamaktadır.
Örneğin; bu bölgelerde elinizde bıçakla ya da silahla gezemezsiniz. Yetkili tarafından farkedilirseniz ceza alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir