DDR Nedir? Ne İşe Yarar? DDR5 Var Mı? DDR3 DDR4 Farkı
İÇİNDEKİLER
Eğer ki bilgisayar almayı düşünüyorsanız ve bunu için araştırma yapıyorsanız aklınıza DDR nedir sorusu gelmiştir. Yazımızda sizlere DDR nedir, ne işe yarar, DDR3 DDR4 farkı nedir? sorularını cevaplayacağız.
Sisteminiz için RAM bellek alacaksanız CL Değeri Nedir? yazımıza bakmanızı öneririm. Detaylı olarak hangi RAM belleği tercih etmenizi anlatıyor.
DDR Nedir?
Bilgisayarda kullandığımız RAM belleklerin kullandığı bir sistem olan DDR (Double Data Rate), RAM belleğinizin veri akış hızını gösterir. Açılımından da anlayacağımıza göre RAM’in saat döngüsü başına 2 kat aktarım yapmasını sağlar. DDR teknolojisinden önce SD RAM kullanılırdı bunlar ise saat döngüsü başına 1 aktarım yapabilir.
Anakartınızın desteklediği DDR sürümü dışında başka bir RAM bellek kullanamazsınız. Anakartınızın modelini bilmiyorsanız BİLGİSAYAR ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME yazımızı okuyabilirsiniz.
Ekran kartlarında bulunan GDDR nedir?
DDR ve GDDR Arasındaki Fark Nedir?
GDDR ile DDR aynı değildir. GDDR DDR’a göre daha geniş veri aktarımı için geniş bir bant yolu sağlar. Örnek vermemiz gerekirse DDR1, DDR2 ve DDR3 64 bit veri yolu kullanırken GDDR3 256 bit veya 512 bit veri yolu kullanır.
GDDR DDR’a göre daha az güce ihtiyaç duyar. Isı dağılımı çok daha hızlıdır. GDDR için anakartınız tek bir GDDR sürümünü desteklememektedir. Birden fazla GDDR sürümünü kullanabilirsiniz.
DDR3 DDR4 Farkı Nedir?
2014 senesinde hayatımıza giren DDR4 RAM bellekler ilk başlarda bizlere gereksiz olarak gözükürken şuan ise vazgeçilmezimiz. Sizler için DDR3 DDR4 farkını listeledim.
- DDR4 2133-3200 MHz, DDR3 800-1860 MHz destekler.
- DDR4 RAM, DDR3 RAM’e göre %45 daha az güç harcar.
Anlaşılacağı üzere DDR4 ile DDR 3 arasındaki fark ilerleyen teknoloji ile göz önüne çıkıyor. Şuan tüm yeni bilgisayarlarda DDR4 teknolojisi kullanılıyor. DDR3 tam olarak hayatımızdan çıkmasa bile yavaş yavaş yerini kaybediyor.
DDR5 Var Mı?
DDR5 teknolojisi 2019 yılında açıklanmasına rağmen henüz bu teknolojiyi kullanan bir bilgisayar görmek imkansız. Eğer bu DDR5 bilgisayar isterseniz ya erişemeyeceksiniz ya da dudak uçuklatan meblağlar karşınıza çıkacak.
Yakın zamanda DDR5 teknolojisinin yaygınlaşacağını düşünmüyorum çünkü daha DDR3 teknolojisi hayatımızda bu kadar yaygın iken DDR5 e geçiş uzun bir süre alacak.
GÜNCELLEME
Son zamanlarda haberleri çıkan DDR5 teknolojisi hayatımıza gireceği tahmini tarihler ortaya atılıyor. İlk defa 128 GB kapasiteli RAM’ler söz konusu ancak günlük hayatımıza girmesi çok zor gözüküyor hem ülkemiz şartları hem bu kadar yüksek kapasiteli bir RAM günlük kullanım konusunda ihtiyacımızın çok üzerine çıkıyor.
DDR TÜRLERİ
Elbette DDR5 konuşurken DDR1 DDR2‘yi unutmadık. DDR teknolojisinin tarihçesine sizlere teknik detaya boğmadan gelin bakalım. Teknik detaylar için tıklayın.
- DDR1 -> İlk çıkan DDR sürümü olan DDR1 bizlere 200-400 MHz arasında çalışma hızı sağlamakta ve kullandığı voltaj değeri 2.5 civarında olan DDR1 çok yüksek bir enerji gerektiriyordu.
- DDR2 -> DDR1’den sonra çıkan DDR2 RAM bellekler bize 400 ila 1066MHz arasında bir çalışma hızı sağlıyordu. DDR1 e göre daha az voltaj değeri bulunan DDR2 1.8 Volt’a ihtiyaç duyuyordu.
- DDR3 -> 800 ila 2133 MHz çalışma desteği sunan DDR3 bellekler 1.5 Volt civarında bir güce ihtiyaç duyuyor.
- DDR4 -> 2133-3200 MHz gibi yüksek değerleri destekleyen DDR4 gelişen teknoloji ile yüksek MHz’lere overclock ile ulaşabiliyor. Overclock Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Kendi RAM’inizin DDR kaç olduğunu öğrenmek isterseniz şu fotoğrafa bakalım. Görsele göre kendi RAM’inizin DDR kaç olduğunu anlayabilirsiniz.
Neyi Tercih Etmeliyim
Genel olarak sizlere önerim DDR4 sistemleri tercih etmenizdir. 0 bilgisayar alacaksanız zaten DDR4 olarak gelir ancak 2. el bilgisayarlarda DDR4 sistemler sizlere daha çok avantaj sağlar. Daha kolay bulunan RAM bellek modeller ve sürekli yapılan güncellemeler DDR4 sistemleri öne çıkarıyor.